preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ksavera Šandora Gjalskog

Login
Kalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Udžbenici 2018./2019.

Anketa
Polaznici volonterskog kluba predlažu da se volonterski klub koji djeluje u našoj školi zove:

 

 

Hrvatska akademska i istraživačka mreža

 

Agencija za odgoj i obrazovanje

 

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 4. 2011.

Ukupno: 488752
Ovaj mjesec: 1757
Ovaj tjedan: 521
Danas: 37
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Mala nagrada Gjalski - kruna za nadarene osnovnoškolce
Autor: Administrator , 25. 10. 2018.

U utorak, 23. listopada u središnjem prostoru naše škole svečano je dodijeljena 33. Mala nagrada Gjalski. Mala nagrada Gjalski je poticaj i zahvala učenicima koji zanimanje za kulturu pisanja i izražavanja kao i svoju kreativnost pokazuju u pisanom izričaju i literarnim radovima.

Na natječaj za Malu nagradu Gjalski je ove godine pristiglo 48 radova iz 13 škola, a sudjelovalo sveukupno 41 učenika. Članovi Povjerenstva za dodjelu Male nagrade Gjalski su: književnik Hrvoje Kovačević, Ined Krušelj Vidas, profesorica Hrvatskog jezika i knjižničarka iz Osnovne škole Matije Gupca iz Gornje Stubice i Valerija Novak, profesorica Hrvatskog jezika iz Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog. Ove je godine, uz tri nagrađena rada, ravnopravno pohvaljeno još pet radova.

Bogat i zanimljiv kulturni događaj priredili su učenici osnovne i glazbene škole Zabok, učenici osnovne škole iz Tuhlja kao i učenici nagrađenih i pohvaljenih radova. Za cjelokupnu priredbu zaslužne su koordinatorica dodjele Ljiljana Mokrovčak i profesorica hrvatskog jezika, jedna od članica Povjerenstva za dodjelu Male nagrade Gjalski, Valerija Novak.

Nagrađene i pohvaljene radove svakako je vrijedno pročitati, a priloženi su pod opširnije.


Ovogodišnju dodjelu otvorila je Kajkavska družina Osnovne škole „Lijepa Naša“ iz Tuhlja sa scenskom igrom „De se zbudi, bratec Martin“ čija je voditeljica učiteljica Pavica Iveković. Učenice trećeg razreda prošle su školske godine ovom predstavom predstavile Krapinsko-zagorsku županiju na državnoj smotri Lidrana. One su nam na zaigran i humorističan način, vrlo profesionalno, prikazale odlike dobrog ponašanja.

Nakon vrckave predstave, posjetitelje i uzvanike pozdravio je ravnatelj OŠ Zabok, gospodin Tomislav Polanović, izrazivši veliko zadovoljstvo cjelokupnom manifestacijom.

Na natječaj za Malu nagradu Gjalski je ove godine pristiglo 48 radova iz 13 škola, a sudjelovalo sveukupno 41 učenika. Članovi Povjerenstva za dodjelu Male nagrade Gjalski su: književnik Hrvoje Kovačević, Ined Krušelj Vidas, profesorica Hrvatskog jezika i knjižničarka iz Osnovne škole Matije Gupca iz Gornje Stubice i Valerija Novak, profesorica Hrvatskog jezika iz Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog. Ove je godine, uz tri nagrađena rada, ravnopravno pohvaljeno još pet radova:

 (Ne)običan dan (mentorica Sonja Kuštan) učenika osmog razreda OŠ Krapinske Toplice, Eugena Gorana Spajića, koji je opisao svakodnevicu putnika osmaša kroz niz dogodovština.

Svemirac (mentorica Sonja Kuštan) učenice osmog razreda OŠ Krapinske Toplice, Kristine Kiseljak, koja na duhovit i razigran način pripovijeda o nesigurnoj zaljubljenoj djevojčici.

Bog čuva bedake (mentor Marko Valec), učenika sedmog razreda Osnovne škole Bedekovčina, Maksima Šenjuga, koji je opisao tešku ozljedu svog najboljeg prijatelja.

Najljepši cajti (iliti:Cejni lejpe cajte i sebe samega!) (mentorica Vedrana Gudek), učenice petog razreda Osnovne škole Đure Prejca Desinić, Lorene Cvilinder, čija milozvučnost rečenica i složene strukture tjeraju na razmišljanje o drugima i samom sebi.

Detinjstve (mentorica Lucija Mlakar), učenice šestog razreda Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog Zabok, Marte Veverec, koja na kajkavštini prikazuje svijet današnje djece kroz oči starice.

 

Pohvaljenim učenicima je nagrade predao gospodin Dražen Bočkaj, predstavnik Školske knjige, jednog od sponzora Male nagrade Gjalski, a kako bismo sa zadovoljstvom mogli otpratiti pohvaljene učenika te dočekati nagrađene, učenica drugog razreda Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću, Patricija Bartol, odsvirala je na klarinetu skladbu Ante Grgina „Capriccio br. 1“.

Profesorica Ines Krušelj Vidas objavila je imena nagrađenih te je obrazložila odluku Povjerenstva. Ovogodišnja najbolja literarna ostvarenja jesu:

Prva nagrada: TRAKTOR VU PENZIJI učenika Roka Knezića iz osmog razreda OŠ Oroslavje (mentorica: Vesnica Kantoci)

Druga nagrada: TRI SNA RIBAROVA SINA učenika Petra Šarkanja iz sedmog razreda OŠ Belec (mentor: Mario Šimudvarac)

Treća nagrada: ZIMA učenice Maje Profete iz osmog razreda OŠ Sveti Križ Začretje (mentorica: Monika Šalec)

Prvonagrađeni rad je autobiografska priča jednog traktora, a Roko Knezić, prvonagrađeni autor već drugu godinu za redom, vješto je ispričao priču na kajkavštini vještom kompozicijom o traktoru i ljudima koristeći personifikaciju kao glavno stilsko izražajno sredstva.

Drugonagrađeni je rad Petra Šarkanje, bajkovita poetska misaona proza u kojoj se tipizirani likovi mogu iščitati na različite načine i konačno razumijevanje priče se prepušta čitatelju, što dokazuje slojevitost i razgranatost rada.

Trećenagrađeni rad Maje Profete je intimistička refleksivna proza, lirski opis pejzaža u kojem se isprepliću vrijeme, prolaznost, samoća, bliskost s drugom osobom, putokazi i odluke koje odabiremo na svom putu.

Nakon objave, autori nagrađenih radova sjeli su za okrugli stol gdje ih je školska novinarka, Saša Brezak, preispitala o osobnim motivima, inspiraciji i motivaciji za pisanje. Vesnica Kantoci, mentorica prvonagrađenog rada, pozdravila je sve prisutne i naglasila kako Mala nagrada Gjalski oplemenjuje jezični izraz kojim se pišu „biseri od riječi“. Svim su predstavnicima škola uručena priznanja i zahvalnice te se sve učenike i mentore, prije druženja na domjenku, pozvalo još jednom da nastave svoj rad i da pišu, pišu, pišu…

Tekst napisala: Lucija Mlakar

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju