preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ksavera Šandora Gjalskog

Login
Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

Oglasna ploča
JELOVNIK

Priloženi dokumenti:
JELOVNIK TRAVANJ 2024..docx

 

 

Hrvatska akademska i istraživačka mreža

 

Agencija za odgoj i obrazovanje

 

Darko Lumenko

Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 4. 2011.

Ukupno: 852428
Ovaj mjesec: 3036
Ovaj tjedan: 539
Danas: 56
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Projekt "Zalogajček"
Autor: Administrator , 10. 1. 2017.

Projekt „Zalogajček“ namijenjen je djeci uključenoj u osnovnoškolski program na području Krapinsko-zagorske županije koja žive u siromaštvu ili u riziku od siromaštva. Prema podacima za školsku godinu 2015/2016. od ukupno 9688 učenika osnovnih škola u Županiji za njih čak 1168 (oko 12%) obitelj zbog socijalnog stanja nije bila u mogućnosti izdvajati sredstva za obrok u školskoj kuhinji.

Stoga je cilj provedbe projekta „Zalogajček“ osigurati pružanje nefinancijske pomoći u obliku redovnog primanja obroka u sklopu školske prehrane za 756 djece tijekom šk. god. 2016/2017. Uz nositelja projekta, Krapinsko-zagorsku županiju, u projekt je uključeno ukupno 29 osnovnih škola te Grad Krapina i Općina Stubičke Toplice, kao osnivači tri od ukupnog broja partnerskih škola.

Osiguranjem redovnog primanja prehrane putem školskih obroka ciljnoj skupini – djeci koja žive u siromaštvu ili su u riziku od siromaštva – pružit će se nefinancijska pomoć na način kako je školska prehrana organizirana kod svih partnerskih organizacija (29 osnovnih škola) – u školskim kuhinjama, stoga će se spriječiti bilo kakva diskriminacija i poštivat će se dostojanstvo djece kojima je ova pomoć namijenjena.


Funkcioniranje školske prehrane u partnerskim školama sukladno je odredbama Državnog pedagoškog standarda osnovnoškolskog sustava odgoja i obrazovanja koje uključuju utvrđivanje nutricionističkih zahtjeva, uvjeta i načina organiziranja prehrane u suglasnosti s Normativima za prehranu učenika u osnovnoj školi. Obroci se u školskim kuhinjama utvrđuju na način da uključuju preporučene dnevne unose energije i hranjivih tvari, vitamina i minerala, kroz različite vrste namirnica i učestalost obroka. Uravnotežena i redovita prehrana osobito je značajna u razdoblju odrastanja, a provedbom projekta „Zalogajček“ kroz redovitu školsku kuhinju jamči se pravo djece na zdravu i odgovarajuću prehranu te se doprinosi održavanju njihovog zdravlja. 

Krapinsko-zagorska županija je u uskoj suradnji sa svim partnerima i stručnim službama utvrdila set objektivnih kriterija koji definiraju najpotrebitije učenike, vodeći pritom računa da se izbjegava dvostruko financiranje, odnosno da djeca uključena u projekt „Zalogajček“ neće biti uvrštena u druge modele osiguravanja prehrane u školskoj kuhinji, a koje provode jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave ili iz drugih izvora.

Svaki partner je odredio koordinatora koji će biti zadužen za praćenje provedbe projekta na razini određene osnovne škole, koji će komunicirati s razrednicima i nastavnim osobljem, djecom i roditeljima kako bi utvrdio da li se status djece promijenio. Vodit će se računa o promjenama statusa kroz školsku godinu te će se temeljem diskrecijske ocjene škole, djeca ili dodatno uključivati u program ili isključiti iz programa.

http://kzz.hr/projekt-zalogajcek



Priloženi dokumenti:
Zalogajcek.docx (160.46 KB)


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju